close icon-linkedin icon-twitter icon-facebook icon-mail icon-google-plus icon-search icon-phone icon-instagram
Wat zoekt u?
domain names fraud
Artikel 1 mei 2019

Domeinnaamverkoop blijkt fraude

Er is een nieuwe dreiging aan de horizon: domeinnaamfraude. U kunt een telefoontje krijgen van een bedrijf dat u een dure domeinnaam zal willen verkopen onder valse voorwendselen. Wij willen u voor deze praktijken waarschuwen en u laten weten wat u kunt doen als dit gebeurt.

Snel beslissen

Wanneer u telefonisch de vraag krijgt om een domeinnaam te kopen die vergelijkbaar is met de uwe (vaak slechts een andere extensie) of met een van uw merkregistraties, zal de persoon aan de andere kant van de lijn u waarschijnlijk onder druk zetten om snel in te stemmen. Er wordt aangedrongen om te handelen 'voordat het te laat is' omdat een derde partij, vaak een zogenaamde concurrent, uw domeinnaam ook probeert te registreren of probeert uw merk als domeinnaam vast te leggen. Er wordt u vervolgens een dringend aanbod gedaan: om de domeinnaam onmiddellijk te registreren voor 10 jaar of 15 jaar. Als mondeling akkoord gaat, hebben zij debenodigde instemming voor de overeenkomst en kunt u rekenen op facturen van honderden euro's. Bovendien worden er jaarlijks ook vernieuwingskosten in rekening gebracht.

 

Frauduleuze dienst

Dit is een sluwe manier om het product te verkopen. Het bedrijf dat u belt kan namelijk (meestal) zelf niet weten of een derde partij de aangeboden domeinnaam wil kopen.  Hoewel ze u uiteindelijk een echte dienst hebben verkocht, kan dit nog steeds als fraude worden gezien. U wordt gebeld zonder daar om te hebben gevraagd, u wordt aangespoord om een ​​snelle en soms onmiddellijke beslissing te nemen en u zult een bedrag moeten betalen dat hoger is dan concurrerende tarieven. Ook moet de domeinnaam voor een langere periode worden geregistreerd. Dus, wat kunt u het beste doen?

 

Wat u kunt doen

Neem zo’n dergelijke beslissing niet op basis van één telefoontje en leg dat aan de beller uit. Beëindig het gesprek door uw gebrek aan interesse in hun product kenbaar te maken, of geef aan dat u dergelijke informatie liever in een e-mail wilt ontvangen zodat u erover kunt nadenken. Google vervolgens altijd het bedrijf en neem contact op met uw merkenexpert die u hierover kan adviseren. 

Indien u toch heeft ingestemd dan kunt u contact opnemen met de fraudehelpdesk en uw zaak melden bij de politie. Dit vergroot de kans om een ​​einde te maken aan de frauduleuze praktijken. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een schriftelijke verweerbrief naar het bedrijf te sturen, waarin wordt uitgelegd hoe u de overeenkomst wilt annuleren op basis van misleiding, bedrog of misbruik van omstandigheden. Als u hulp nodig heeft bij het schrijven van zo’n brief kunt u contact opnemen met een van onze gemachtigden